2005-2006-2007-2008-2009 YILLARI FAALİYET RAPORU

1. Uyulması zorunlu mesleki ilke teamül ve kararlar gereği tüm üye salonlara konuyla ilgili denetimler yapılmış ve takipçisi olunmuştur.
2. Kayıt dışı çalışarak vergi kaydı, Esnaf Sicil kaydı ve oda kaydı olmadan çalışan ve yeni açılan Düğün salonları tespit edilerek kayıt altına alınması sağlanmış kayıt altına girmeyen işletmeler hakkında ilgi makamlarca yasal iişlem yapılması sağlanmıştır.
3. Mesleki gelişim ve üyelerin sosyal dayanışması için her yıl ilçe bazında toplantılar yapılmıştır.
4. Tüm üye düğün salonu sahiplerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü gözetiminde 50 saatlik eğitim verilmiş olup kurs sonucunda yapılan Sınav ile 256 üyeye ESNAFLIK BELGESİ'nin verilmesi sağlanmıştır.
5. Üyelerimize Kredi Kefalet Kooperatifleri tarafından verilen Esnaf Kredilerinden faydalanmaları için danışmanlık ve destek sağlanmış başvuru sahiplerine kredi imkanı sağlanmıştır.
6. Denizbank ile Odamız arasında 14 bankacılık kalemini kapsayan bir protokol imzalanmış ve tüm üyelerimizin bu kapsamda yatırım kredisi, bankacılık komisyonlarının düşürülmesi, evlilik kredisi vb. imkanlar sağlanarak üyelerimize referans olunarak uygun koşullarda bankacılık hizmetlerinden yararlandırılmış bu kapsamda Denezbank'ın odamıza sponsor olması sağlanmıştır.
7. Üye salonlarımıza mesul müdür olarak çalışanlardan 168 kişiye yeterlilik belgesi verildi.
8. Türkiye genelindeki mesleki gelişmeleri sağlamak amacı ile çalışmalar yapılmış İzmir Düğün salonları Derneğinin kurulması ve Genel Kuruluna bizzat Yönetim Kurulu olarak katılmış, ayrıca Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kahramanmaraş, Gaziantep, Mersin, Antalya ve İzmit illerinde Dernek Kurulmasına hukuki ve teknik destek sağlanarak bu illerdeki meslektaşlarımıza öncü olunmuş bilgi ve tecrübe birikimimiz paylaşılmıştır.
9. Mesleğimizin geniş halk kitlelerine duyurulması ve Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amaçları ile Ulusal basın kuruluşları olan Vatan, Posta, Sabah, Milliyet, Zaman, Yenişafak,Türkiye ve Star gazetelerinde haberler yapılması sağlanmıştır.
10. Vatan gazetesi ile 8 sayfalık Düğün ve Davet salonları eki ücretsiz olarak çıkartılarak 3 ay boyunca mesleğimiz ve sektörümüz hakkında haberler yapıldı. Üye salonlarımızın iletişim bilgileri ücretsiz olarak yayınlatıldı.
11. Ulusal kanal olan Kanal D'de "Düğün Şarkıcısı" adlı dizinin çekimin seneryao ve yapım aşamasında oda olarak danışmanlık yapıldı dizi yapımcılarına salonlarımız gezdirilerek doğru bilgilendirme yapıldı. Her hafta yayınlanan bu dizi sayesinde "Düğün Düğün Salonlarında Yapılır" afiş ve sloganımız kullandırıldı, mesleğimizin kamuoyunda tanınırlığı ve prestijinin arttırılması sağlandı.
12. Gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması kapsamında Kol Bastı oyun ve müziğinin popüler hale gelmesi için "BEDÜK VİDEO KLİBİ" ne danışmanlık yapılarak Klibin bir düğün salonumuzun sponsorluğunda çekilmesi sağlandı. Bunun sonucunda bu klibin tüm müzik kanallarında yayınlanması ulusal kanallar olan NTV, Kanal D, Habertürk, Star, TGRT, CNNTürk Show Tv, ATV vb. kanlllarda hber olması sonucu mesleğimizin Kamuoyunda prestij ve imajının arttırılması sağlanmış oldu.
13. Ek bir hizmet olan Fotoğraf gelirlerinin odamız tarafından yapılan çalışması sonucunda işletme gelirlerimizin arttırılması sağladı. Bu kapsamda Fotoğraf sektörünün önde gelen tüm firmalarıyla görüşülüp termal baskı sisteminin yaratılmasına katkı sağlandı. Sony firmasının sponsorluğu sağlanarak tüm düğün salonlarımız tek tek ziyaret edildi. Fotoğraf işletmeciliğinin nasıl yapılacağı ve işletmelerimize Gelir sağlayabileceği anlatıldı. Uygun satış şartları ile cihaz ve malzeme temini sağlandı.
14. www.istdo.org adresli odamıza ait web sayfasında tüm düğün salonlarımızın salon görüntüleri odamız tarafından ücretsiz olarak çekilip yayınlanması sağlanarak üye düğün salonlarımızın iş potansiyellerinin artması, üyeler ile oda arasında iletişim, kamuoyu oluşması en üst düzeye çıkarılmıştır. Bu çalışmanın sonucudur ki internette arama motorlarında Düğün, Düğün salonu vb. kelimeler ile arama yapılmasında oda web sayfamızın ilk sıralara çıkartılması sağlanmıştır.
15. İstdo yayın organı olarak 6 sayı İSTDO dergisi 12.000 baskı yapılarak üyelerimiz ve kamum kurum ve kuruluşlarına ücretsiz olarak gönderilmiş ve bu sayede kamuoyu oluşması sağlanmıştır.
16. 2006 K.Çekmece Klas Düğün Salonu, 2007 Çağlayan Figaro Düğün Salonu, 2008 Ümraniye Zigana Düğün Salonu, 2009 Beşiktaş Gönül Davet Salonlarında bir günlük yemekli eğitim toplantıları yapılarak geleneksel hale getirildi. Bu toplantılarda üyelerimize uzman kişilerce mesleki eğitimler verildi. Üyeler arasında sosyal dayanışma sağlanarak mesleki örgütümüzün güçlenmesi sağlandı. Tedarikçi firmalar ile üyeler bir araya getirildi. Ayrıca toplantıda mesleki sorunların çözümlerinin tartışılması sağlandı.
17. Oluşturulan İlçe ve Bölge temsilcilerimiz ile 2 ayda bir toplantılar düzenlenerek ilçe ve bölgelerde ki sorun ve çözüm önerileri Oda yönetimine aktarılması veya oda çalışmalarının temsilcilere anlatılması sağlandı.
18. 5000 Adet "DÜĞÜN DÜĞÜN SALONUNDA YAPILIR" ve DİKKAT "Restaurant-Cafe- Kahvehane-Çay Bahçesi-Dernek Merkezi ve Sokaklarda Düğün Yapılmasının Yasak Olduğunu Biliyormusunuz?" afişi bastırılarak temsilciler vasıtasıyla tüm düğün salonlarının girişine astırılarak kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlanmıştır.
19. İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığına müracaat edilerek Düğün salonlarının çalışma saatleri mesleğimize uygun hale getirildi.
20. İş Yeri açma ve Çalışma Ruhsatların ilişkin yönetmelikle İş yeri Ruhsatlarımızın Emniyet Müdürlüklerinden belediye Başkanlıklarına geçmesi sonucunda Emniyet müdürlüklerinden alınan Ruhsatların müktesep hak olarak geçerli kılınması sağlanmıştır.
21. Her yıl Ücret tarifeleri Eylül-Kasım aylarında yeni yıl ajandaları ile beraber çıkartılmış ve dağıtımı salonlar tek tek ziyaret edilerek yapılmıştır, Ücret tarifesi bulundurmayan ve Ücret tarifesine muhalefet eden salonlar denetimlerle tespit edilmiş ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmiştir.
22. 2006 CNR Fuar Merkezi'nde ve 2009 Lütfi Kırdar Fuar Merkezinde yapılan Evlilik Hazırlıkları Fuarlarına oda olarak katılınmış 5.000 adet DÜĞÜN DÜĞÜN SALONUNDA YAPILIR" broşürü, 18.000 adet salonlarımız gösteren broşür, 20. 000 adet Vatan gazetesi ile birlikte çıkartılan Düğün ve davet salonları eki ve 4.000 adet Restaurant-Cafe- Kahvehane-Çay Bahçesi-Dernek Merkezi ve Sokaklarda Düğün Yapılmasının Yasak Olduğunu Biliyormusunuz?" broşürü dağıtılmıştır.
23. Salonlarımıza pasta tedariki yapan Pastacı esnaflarımızla 2 defa toplantılar yapılarak Pasta kalitesinin arttırılması, hijyen hale getirilmesi, üretim izin belgeli kaliteli ürün yapılması vb. konular dile getirilen toplantılar sonucunda salonlarımıza giren pastalar pastacı esnafımızın da büyük destekleri ile ambalajlı ve buzdolaplarında saklanır hale getirilmesi sağlandı.
24. Hijyen ve toplum sağlığı için katlı pasta sisteminden maket pasta uygulanmasına geçilmesi büyük çoğunlukla sağlandı.
25. Pasta ikramı konusunda pastacı Esnafımız tarafından dilim pasta, Algida tarafından dondurmalı pasta ve Ülker tarafından soslu pasta seçenekleri ile bol alternatifli ürün yelpazesi oluşturulmuştur. Bu sayede oluşan rekabet sayesinde pasta kalitesinin artması sağlanmıştır.
26. Pepsi Cola ile salonlarımıza özel ambalajlı ve özel fiyatlarla ürün tedariki sağlandı. Bu sayede salonlarımıza giren içecek ürünlerinin bir standartta olması, alınan yüksek iskontolarla salon girdilerimizin azaltılması ve buzdolabı temini imkanı sağlanmıştır.
27. Marka bilincinin oluşturulması ve üye isim haklarının korunması amacıyla marka tescili yapılması sağlanması ve birçok üyemizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
28. Salonlarımızda çalışan garsonlarımız Küçükçekmece Klas Düğün Salonu, Çağlayan'da Çağlayan Düğün Salonu, Maltepe İlçesinde Güven Düğün Salonu ve Bakırköy ilçesinde Gönül Düğün salonu olmak üzere 4 ayrı ilçede Uzman Eğitim kadrosuyla eğitime tabi tutulmuş ve 2145 garson arkadaşımıza yapılan sınav ile Eğitim Sertifikası verildi.
29. İstanbul İşçi Sağlığı Merkezi ile yapılan anlaşma ile gezici sağlık aracı tahsisi yapılmış salonlara bizzat gidilerek iş gücü kaybı olmadan çalışan personelimiz sağlık taramalarından geçilerek portör ve bulaşıcı hastalık testleri yapılmış ve çalışan personele sağlık karneleri daha ucuza iş kaybı olmadan temin edilmiştir. Bu çalışma sonucunda 6 tane bulaşıcı hastalığı bulunan garson tespit edilmiş ve bu personeller ilgili salonlara bildirilerek önlem alınması sağlanmıştır.
30. Hafta Sonu Ruhsat harçlarının bazı ilçe belediyelerinde düşürülmesi sağlanmış olup Hafta sonu Ruhsat Harcının iptali için çalışmalar devam etmektedir.
31. 2008 Yılı ve 2009 Yılı Denetim yılı olarak belirlenerek bu konuya daha fazla odaklanılmış faaliyet konusu dışında çalışarak haksız rekabet, yetkisiz ve kayıt dışı çalışan Restaurant, cafe, , Kahvehane, Çaybahçesi vb. yerler ile Dernekler ve sosyal tesisler odamız tarafından tek tek dolaşılarak ve elektronik ortamda reklam ve duyuru yapan işletmeler belirlenmiş Kaymakamlık, Belediye Başkanlıkları, İstanbul Defterdarlığı ve İl Dernekler Müdürlüğü'ne ihbarda bulunulmuş faaliyetine devam eden yerler hakkında takipleri yapılaraktan 356 işyeri veya dernek hakkında işlem yapılmış ve bunların bir çoğundan da sonuç alınmıştır.
32. Ankara'da İç İşleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü ziyaret edilerek Restaurant, cafe, vb. işyerleri iele Dernek merkezlerinde düğün yapılamayacağı ifade edildi buna istinaden İstanbul Valiliği kanalıyla yapılan yazılı başvurumuz sonucunda düğün faaliyeti sadece düğün salonu ruhsatına sahip düğün salonlarında yapılabileceği kararı çıkartılmış ve bu karar tüm ilçe kaymakamlık ve belediye başkanlıklarına tebliğ edilmesi sağlanmıştır.
33. İftar çadırlarından iftar salonlarına sloganı ile odamız tarafından bir proje hayata geçirilmiş Bahçelievler Şölen Düğün salonunda bir modeli gerçekleştirilerek Ramazan ayında İftar programlarının salonlarımıza gelir kaynağı yaratılması için örnek uygulama yapılmıştır. Belediye Başkanlıkları ile yapılan görüşmeler sonucunda İftar çadırlarından iftar salonlarına organizasyonlarının İftar Çadırı yerine birden fazla salonumuzda daha hijyen ve düzenli bir ortamda yapılması için 2007 yılında 3 ilçe , 2008 yılında 5 ilçe ve 2009 yılında 7 ilçede bu uygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulamanın tüm İstanbul'a uygulanması için Büyük Şehir Belediyesi nezdinde girişimler başlatılmıştır.
34. 5188 Sayılı özel Güvenlik hizmetlerine dair kanun gereği Düğün salonlarına getirilen zorunlulukla Özel Güvenlik personeli bulundurma zorunluluğu çerçevesinde Özel Güvenlik firmalarıyla yapılan görüşmeler neticesinde Salonlarımızda Part Tıme eleman imkanı sağlanmıştır.
35. Tüm ilçe Belediye Başkanlıkları ziyaret edilerek salonlarımız ile ilgili yapılacak düzenlemelerde istişareler yapılmıştır.
36. Üyelerimizi ile müşterileri aralarında meydana gelen sorunlarda hakemlik görevi yapılmış ve odaya intikal eden sorunlar çözüme kavuşturulmuştur.
37. Düğün salonlarında Sigara yasağı kanun çıkmadan 2 yıl önceden odamız tarafından başlatılmış tüm üye düğün salonları sigara içilmez tabelaları yapılarak dağıtılmış, kamuoyuna duyurulmuş ve uygulaması başarıyla tamamlanmıştır.
38. Son yıllarda mega kent İstanbul'un sorunu olan hırsızlık olaylarına karşı öncelikle salonlarımızda gerekli tüm önlemler alınmış salonlarımızın Güvenlik kameralarıyla önlem alması sağlanmış ve tüm kamuoyuna duyurulmuştur.
39. Üst Birliklerimiz vasıtasıyla yapılan eğitim ve seminerlere katılarak odamız temsil edilmiştir.
40. Üyelerimiz ile iletişim için SMS sistemi kurularak SSK, Bağ-Kur vb. kamu kuruluşlarında yapılan deşiklikler mevzuat değişiklikleri ile üyelerimizin ilanları ve Odanın toplantı ve çalışmaları hakkında ki bilgiler tüm üyelere Dergi, SMS ve Web aracılığı ile duyurulmuştur.
41. Üye aidatlarının zamanında toplanması sağlandı.
42. 4 Yıl süresince yapılan bu faaliyetler tüm üyelere düzenli olarak mektup, İstdo Dergi, İlçe Toplantıları, Web sayfası ve temsilciler vasıtasıyla kendilerine bildirilmiş ve bunun yanında Rutin olarak günlük oda çalışmaları oda merkezinde aksatılmadan düzenli olarak yürütülmüştür.

Ümit Yaşar DEMİR             Ercan BOY           Mehmet TAŞKIN
    Başkan                       Başkan Vekili                Üye

Rüstem ARSLAN            Süleyman KARAKUŞ            Zakir KOÇAK         Erdinç YILMAZ
    Üye                                   Üye                             Üye                       Üye